Friday, October 22, 2010

gunung ledang : selamat hari raya

salam...

da bnyk2 gunung aku naek skrg br nk naek gunung ledang..haha..alhamdulillah sampai jugak kt gunung ledang. xde r tinggi sgt, 1276m je n kiteorg mcm naseb baek dpt naek gunung sbb start 8/10/2010 gunung ledang da tutup atas arahan kerajaan negeri sampai xtau lg bile. nnti dieorg bgtau. kiteorg g 9/10/2010..haha..naseb baek giler kn..hahaha..so, sape yg xjoin ari2 kire rugi gak r...=p

gunung nie memang feymes dgn lagenda puteri gunung ledang n mende2 mistik yg ade kt gunung 2. tp alhamdulillah tyme kiteorg g nie xde pape yg berlaku o terjumpe puteri gunung ledang.huhu. org tempat 2 kate, puteri 2 memang ade sbb ade je org yg treking pnh jumpe(klu die tipu aku, aku kire mcm tipu korg r), ade yg jumpe nenek kebayan r n mcm2 lagi.

trip kali nie agak ramai gak yg join. smue skali 26 org n ramai bdk2 baru yg join. mmg sesuai r klu yg 1st tyme naek gunung nie sbb trek die mmg senang je santai n relax, boleh layan view lagi.

satu yg xbest pasal gunung nie sbb die bawah taman negara, so klu nk masuk nie bnyk mende kene byr n treker mahal n sebelum start treking kene declare barang ape yg kite bwk, n bile da turun kene make sure smue barang2 2 kene ade, klu x duit deposit sampah die amek.huhu.

tmyme kiteorg g gunung nie, ade 3 treker yg bwk kiteorg, tp treker nie laen mcm sket, setiap checkpoint die stop dekat 10 ke 20 mint, isap rokok 2 3 batang, pas2 die siap cakap kt kiteorg "sebelum kul 1 klu x sampai puncak, kene turun". giler ape, kiteorg byr mahal2 dtg jauh2 xleh naek puncak plak, mmg panas r, tp bkn kiteorg yg lambat, dieorg yg stop lame.huhu. aku tnye kt membe aku yg g beberapa bulan lepas. die kate treker yg bwk die pn same jgk.huhu. last2 kiteorg potng treker shot smpai puncak tros.haha. dieorg xtau yg dak2 ARCIIUM nie smue fit2 n stamina tiptop.haha. n kiteorg berjya sampai puncak kul 1..hehe..treking dr bwh ke puncak dlm 3-4 jam je..tp jgn stop lame2 r..hehe

kali nie, trip kiteorg ade tema iaitu HARI RAYA..haha..so kiteorg pakai baju raya kt puncak, mkn kueh raya, nasi impit n kuah kacang..haha..n siap wat video raya lagi...haha..layan gambr kt bwh nie..

overall, trip kali nie mmg meriah n smue participant smue bg kejasama yg baek..semoga berjumpa di trip seterusnya.=)

video


picture by amy, pian, kacap..video by pian..

2 comments:

chaa yg mls nk sign in said...

msti r mhl.
bersejarah gunung tuh.
hang tuah pnh naek kot.

*tbe2 ak trse rugi x join.

ArifSukarno said...

haha..2 r..aku da ajak xmo ikot..=p